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  1. 紀要論文
  2. 目白大学健康科学研究
  3. 第15号 (2022.3)

学校給食調理員の衛生管理に対する情報収集意欲と食育及び衛生管理意識に関する項目との関連

https://mejiro.repo.nii.ac.jp/records/1829
https://mejiro.repo.nii.ac.jp/records/1829
7ba1b961-08ce-4cd9-8b66-a805d7c837d5
名前 / ファイル ライセンス アクション
MJHCS_15_41.pdf MJHCS_15_41.pdf (1.5 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2022-04-18
タイトル
タイトル 学校給食調理員の衛生管理に対する情報収集意欲と食育及び衛生管理意識に関する項目との関連
タイトル
タイトル Relationship between proactive collection of information on hygiene management and items related to food and nutrition education and hygiene management awareness among school lunch cooks
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 学校給食調理員
キーワード
主題Scheme Other
主題 食育
キーワード
主題Scheme Other
主題 衛生管理
キーワード
主題Scheme Other
主題 情報収集意欲
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 school lunch cook
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 shokuiku
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food and nutrition education
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 hygiene management awareness
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 nutrition teacher
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 星, 玲奈

× 星, 玲奈

WEKO 4478

星, 玲奈

Search repository
HOSHI, Rena

× HOSHI, Rena

WEKO 4479

en HOSHI, Rena

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 《目的》学校給食調理員の衛生管理に対する情報収集意欲と食育及び衛生管理意識に関する項目との関連について検討すること。
《方法》学校給食調理場に在籍する調理員208名に対しアンケート調査を行った。
《結果》情報収集群の者は、学校給食に従事している経験年数が長く、栄養教諭等の職務内容を理解しており、日常の中で児童・生徒と接する機会があり、年1回以上何らかの食育活動に参加している者が多かった。また、情報収集群の者は衛生管理に関するマニュアルへの理解や、衛生管理に関する知識をより一層高めていきたいと回答した者が多かった。
《結論》衛生管理について自主的に知識を高める行動や情報の収集を行っている調理員と食育及び衛生管理意識には関連があった。学校給食調理員が栄養教諭等の職務を理解した上で学校給食に主体的に携わってもらうためには、衛生管理及び食育に関する情報の提供及び解説等の支援、研修会の開催等を積極的に実施する必要がある。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Objective:The purpose of this study was to examine the relationship between the willingness of school lunch cooks to proactively collect information on hygiene management and items related to food and nutrition education and hygiene management awareness.
Methods:A questionnaire survey was conducted on the 208 cooks working in school lunch kitchens.
Results:The results of the survey were as follows:(1)the number of years of experience in school food service,(2)understanding of the duties of nutrition teachers,(3)opportunities to interact with children and students in daily life, and(4)participation in some kind of food and nutrition education activities at least once a year. Those in the information collection group were more likely to have an understanding of hygiene management manuals and to want to further improve their knowledge of hygiene management.
Conclusion:There was a relationship between the cooks who voluntarily took actions to improve their knowledge of hygiene management and collected information and their awareness of food and nutrition education and hygiene management. In order for school meal preparers to understand the duties of nutrition teachers, and be involved in school meals, it is necessary to actively provide information and hold training sessions.
書誌情報 目白大学健康科学研究
en : Mejiro Journal of Health Care Sciences

号 15, p. 41-49, 発行日 2022-03-31
出版者
出版者 目白大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1882-7047
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA1232537X
権利
権利情報 目白大学
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-06-19 07:45:08.884914
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