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  1. 紀要論文
  2. 目白大学健康科学研究
  3. 第15号 (2022.3)

基礎看護技術の教科書に記載されている食事援助技術に関する内容の解明─基礎看護技術教育におけるミニマム・エッセンシャルズの明確化を目ざして─

https://mejiro.repo.nii.ac.jp/records/1836
https://mejiro.repo.nii.ac.jp/records/1836
4503058a-0eca-4abc-9c14-47e3fcd49dea
名前 / ファイル ライセンス アクション
MJHCS_15_103.pdf MJHCS_15_103.pdf (1.6 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2022-04-18
タイトル
タイトル 基礎看護技術の教科書に記載されている食事援助技術に関する内容の解明─基礎看護技術教育におけるミニマム・エッセンシャルズの明確化を目ざして─
タイトル
タイトル Elucidation of contents related to dietary assistance skills described in textbooks on fundamental nursing skills: Clarifying minimum essentials for undergraduate students
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 基礎看護技術教育
キーワード
主題Scheme Other
主題 食事援助技術
キーワード
主題Scheme Other
主題 ミニマム・エッセンシャルズ
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 fundamental nursing skills education
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 dietary assistance skills
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 minimal essentials
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 唐沢, 博子

× 唐沢, 博子

WEKO 4522

唐沢, 博子

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辰島, 美佐江

× 辰島, 美佐江

WEKO 4523

辰島, 美佐江

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KARASAWA, Hiroko

× KARASAWA, Hiroko

WEKO 4524

en KARASAWA, Hiroko

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TATSUSHIMA, Misae

× TATSUSHIMA, Misae

WEKO 4525

en TATSUSHIMA, Misae

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 《目的》基礎看護技術教育に使用されている複数の教科書に記載されている食事援助技術に関する内容を解明する。その結果の考察を通し、基礎看護技術教育における食事援助技術のミニマム・エッセンシャルズを明確にする。
《方法》基礎看護技術に関する6種類の教科書に記載されている食事援助技術に関する内容をコード化し、意味内容の類似性に基づきカテゴリ化した。
《結果》教科書に記載されている食事援助技術に関する内容を表す14カテゴリを明らかにした。
《結論》これら14カテゴリの考察を通し、食事援助技術に必要な知識・技術・態度として[Ⅰ.食事・栄養摂取の意義][Ⅱ.食事・栄養摂取に関わる人体の構造と機能][Ⅲ.健康を維持するために必要なエネルギー量と栄養素][Ⅳ.栄養状態・食事摂取に必要な能力と行動のアセスメント][Ⅴ.経口摂取可能な患者に対する食事援助][Ⅵ.経口摂取困難な患者に対する栄養摂取の援助]の6つの特徴を示唆した。また、基礎看護技術教育における食事援助技術のミニマム・エッセンシャルズとして[Ⅰ][Ⅱ][Ⅲ][Ⅳ][Ⅴ]の5つを明確にした。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Objectives:This study aimed to elucidate contents related to dietary assistance skills described in several textbooks on fundamental nursing skills for undergraduate students. Through the discussion of the results, we clarified the minimal essentials of dietary assistance skills in fundamental nursing skills education.
Methods:Contents on dietary assistance skills from six different textbooks on fundamental nursing skills were coded and classified based on the similarity of semantic contents.
Results:14 categories were identified that represent contents related to dietary assistance skills in textbooks.
Conclusions:Consideration of the 14 categories suggested that the following six categories were recognized as the knowledge, skills, and attitudes required for dietary assistant skills: I. Significance of food and nutrition intake, II. Structure and function of the human body related to food and nutrition intake, III. Energy and nutrients needed to maintain health, IV. Assessments of nutritional status, abilities, and behaviors necessary for food intake, V. Dietary support for patients who can take food orally, and VI. Assistance with nutritional intake for patients who have difficulty with oral intake. It was also found that the minimum essentials of dietary assistance skills were I, II, III, IV, and V.
書誌情報 目白大学健康科学研究
en : Mejiro Journal of Health Care Sciences

号 15, p. 103-113, 発行日 2022-03-31
出版者
出版者 目白大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1882-7047
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA1232537X
権利
権利情報 目白大学
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-06-19 07:45:47.789819
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